Tillbaka till första sidan.Efter en ovanligt lång och underhållande säsong utan att nåt mer gick sönder så tog vintern slut.
Det innebär att meksäsongen kan börja, och till det har jag köpt upp mig på fem kilo värmetåligt gips och en rulle putsnät från Jula. Vad i hela friden kan man då ha det till?

Well, under sommaren så snickrades i alla fall ihop ett litet skjul i skogen där skotern kan stå och kramas tillsammans med trädgårdstraktorn. När skjulet väl var klart var det inga problem att hissa upp skotern i bak och ta bort boggin. Ett dom övre löphjulen satt ganska snett och jag misstänkte lagret.
Efter en snabb koll var det inget fel på lagren, det var axlarna som boggin satt i som var helt slut. Plastbussningarna var pulver sen länge, och sen hade stålrören käkat av dom ömtåliga aluminiumaxlarna. Lättviktskonstruktion är ju bra när man rejsar, men vafan, det här är ju en arbetsmaskin! Dom kunde åtminstone satt på lite fettnipplar. Hade motorcykelindustrin hittat på så här risiga grejer hade dom fått på skallen rejält. Vad var det för del på stålrör? Gör man på rätt sätt blir det både stakare och lättare.

Boggin
Boggin.


Främre upphängningsarmen hade fått skador av att en fjäder hoppat (gått?) av och spetsen tryckts rakt igenom plåten. Lite svets och färg på det så blev det bra.
Kullagren var i lite sisådär status, men jag kom på att det gick bra att pilla bort tätningsringen, trycka i lite fett och sen sätta tillbaka ringen. Budgetrenovering de-luxe.
Tror att dom främre fjädrarna har blivit bytta förresten. I bak kunde man dessutom justera fjäderspänningen. Kul att få reda på det.
När jag ändå hade allt isärtaget passade jag på att sätta fettnipplar på dom rör som axlarna går i. Borra hål, svetsa i M6 mutter och skruva i fettnippeln. Klar förbättring.

Flippen (den ledade delen längst bak av boggin) var inställd på det närmaste helt stum. Bra om man ska dra skidspår med inte annars. Jag gjorde helt om och förväntar mej bättre komfort. Systemet med små tallriksformade brickor att justera betéendet med är lite smått genialt. En kille jag pratade med sa att backflippen är den som är svårast att bemästra. Det tog flera månader innan det gick upp för mig vad han menade..!
Axeln längst bak behövde jag byta, men på den nya ska det tredje extrahjulet sitta i mitten och inte mer åt sidan som på originalaxeln. Det känns mer riktigt på nåt sätt, men distansrören behövdes göras om så det passade.

Flippfjädrar
Behövs svetsas
Efter lite hummande vid ihopmonteringen kom jag på att dom främre fjädrarna var ev fel sort. Den korta ändan var för lång, och den långa för kort. Nya beställda och särskilt dyrt var det inte. Lyckligtvis finns det gott om reservdelar att få tag på.

Jobb pågår

Nästan klar så märkte jag att den bakre axeln som ska fästas i chassit kunde glida ganska mycket sidledes i röret det sitter i. Klart fall av slitage, så jag behövde göra två stycken 5 mm distansringar att sätta innanför löphjulen. Blev kalas!

Ringring
DistansringMed boggin väl på plats så åkte motorhuven bort istället. Jag passade på att plasta igen dom två bakre stora luftintagen för att få skotern att bli lite tystare. Faktum är att den luftkylda modellen har samma huv som den här vattenkylda, så jag kan lugnt konstera dom inte har nån större funktion.

fortsättning följer..Jooh
Maila om de e nåt.

Till huvudsidan