Honda NC700SD 2013

Hondaaaaaa

Ja när SV 650:n kändes lite för sportig så snöade jag mig in på en sån här istället. Det är inget som sporthojåkare tar i ens med tång, men udda teknikfåne som jag är så tror jag den kan bli riktigt bra. Den är lite mer normalåkningsinriktad och det finns gott om väskor och annat att köpa till.
Prylen har ABS-bromsar och DCT dubbelkopplingsväxellåda. Alltså automatlåda av den mer sportigare sorten. En annan hade nämligen tröttnat på att växla hela tiden och helt plötsligt blev det skoj att köra i stan också.
Den finns som 750-variant också, men då jag favoriserar mindre motorer så var det här ett klart val. Den är reggad som 35 kilowatt för övrigt.
Bilfirman som sålde den hade haft den stående minst ett halvår (spindelnät ingick), och priset var lågt då dom troligen missat att dom med DCT-lådan kostar en sådär 10 lopp mer.
100 mil hade den gått, men ändå var batteriet helpaj då det stått urladdat länge och sulfaterat sönder. En blinkers var lite knäckt då någon kanske råkat tappa den.
Tidigare ägare var iaf en tjej från Västerås som gissningsvis haft den att övningsköra på men bytt in den mot en bil senare.


Nytt batteri införskaffades från Biltema, men det var inte riktigt friskt det heller då det nog stått på hyllan bra länge. Men efter en rekond på batteriladdaren gör det vad det ska.

Skrufvar
Så ser den ut utan kåpor


Mer skruvf
Just det ja


För att göra lite mer touring av den så fick den Givi-sidoväskor (från Ebay) och pakethållare att sätta toppboxen på. Givis väskor känns riktigt stabila, men det är väl vad evolutionen i den italienska halvgalna trafiken lett fram till genom åren. Dom fick en varsin röd reflex i bakkant då jag råkade ha två liggandes.

Sidostödet modifierades med en extra platta så det inte sjunker ner när man parkerar på mjukare underlag än asfalt, betong och härdat stål. Uppenbarligen är gräsmattor, grus och vanlig mark inte uppfunnet i japan än.
Framstänkan fick en "fender extender" eftersom jag inte riktigt fattar vitsen med för korta stänkskärmar.

Ett centralstöd fick den också, bra då man smörjer kedjan och lär komma bra till pass om cirka tre år då det är dags för nytt bakdäck. Trodde jag.Moddat lite har vi gjort också:
En fiffig grej med hojen är förvaringsutrymmet som sitter där tanken brukar finnas. Det mindre fiffiga är att det öppnas med ett lås på sidan på hojen. Så ska man ta upp kartboken så måste man stanna, stänga av och kliva av. Men inte nu längre!
Numer sitter det en knapp precis bakom styret som öppnar locket om tändningen är påslagen.
Jag hittade en forumtråd där en turk gjort fiffet ifråga, och som jag kopierade rakt av.
Knappen
Knappen. Lagom diskret, eller hur?

Där sitter den som drar i den
Dragmojen sitter här..
Som drar i den här (via extra vajer).

Dragmojen är egentligen en skufföppnare till Renault och vajern är ehh, en vajer.
Strömmen tar jag från hojens kontakt till "extra utrustning". Då man inte vill köpa hondas egna dyra kit för sånt så kan man göra egna efterforskningar och hitta kontakter och sånt billigare på nätet (kontakten heter Sumitomo 6187-6801 bara så ni vet). Dock åkte jag på att köpa hondas egna relä som ska sitta i säkringsdosan. Kruxet är att relät (som visserligen har standardiserad sockel) är lägre än vanliga för att få plats under locket.
Såhär efter att ha använt fiffet under en längre tid, så tycker jag att det här nåt som honda skulle ha satt dit som standard.

Inuti förvaringsutrymmet sitter nu också ett 12 volt cigarettändaruttag. Grävde lite i lådorna hemma och hittade ett fint ett med lock av gummi.


Nästa fiff är en extra bränsletank där just bränsletanken sitter på normala hojar. Alltså i förvaringsutrymmet på den här.
Det konstiga när japsar designar motorcyklar, och dom gör en extra bränslesnål variant, så tänker man sjäv att -så bra då kommer man längre på en tank! Men istället så har japsarna satt dit en mindre tank så räckvidden blir samma i alla fall.
Min bot på detta blir som sagt en extra tank i förvaringsutrymmet. Tanken är en för campare ihopknycklingsbar plastdunk för dricksvatten. Efter lite tester uppdagades det sig att jodå, den tål bensin. Lite slang, ventiler och annat grejsimojs som egentligen ska vara till tryckluft kopplas mellan gamla och nya tanken.
Tänket är att undertrycket som skapas i gamla tanken suger i sig bensin från plasttanken. Då hojen har en elektrisk bränslepump som suger rätt duktigt så är det inte några problem.
Nåt annat underligt fenomen som försiggår är att bensin sugs över från plasttanken till den vanliga även när hojen inte används. Måste vara nåt temperaturfysikaliskt fenomen..
Det är snabbkopplingar till slangarna så man kan lyfta ut plasttanken när man vill. Bra med handtaget då!
Den längre räckvidden gjorde mig så bortsmämd att man inte längre vill vara utan.

blubb
Extra liter. Funkade ypperligt och gav bekväm räckvidd på ca 75 mil.


Efter slutet på första sommaren fick hojen styrhöjare av märket sw-motech barbacks. Dom flyttar både bak och upp styret en smula. Då kvaliteten på dom faktiskt inte var nåt utöver det billigaste man kan hitta på ebay så kan jag inte rekommendera dom, bortsett från om man absolut vill flytta styret just bara en smula.

Min vana trogen filar jag också lite på styrstoppen till styret. Det skadar aldrig att kunna svänga lite mer i knixiga situationer, utan att styret tar i nånstans förstås.

Efter bara en sommar och 1000 mil var bakdäcket helt slut. Tydligen sätter Honda på speciella budgetdäck med halva gummitjockleken vid tillverkningen för att snåla lite. Sgrumf!
Jag sökte efter nåt som håller längre eftersom jag inte tycker det är överdrivet kul att byta däck. Segast tycks Michelin Commander 2 vara. 160/70 17 var den dimension som låg närmast, men efter lite synvinklande på håll så tror jag hojen nästan ser bättre ut med lite större bakdäck. Radien ökar med 1,5 cm och det borde gå att leva med. Hastighetsmätaren visar nu 93 istället för 97 när GPS:en visar 90. Klart bättre!

Balansera numera
Balansering i tvättstugan. Jodå.Gud så fint
Gudinge, Upplandskusten.


I väntan på nästa säsong var det inte så mycket som behövde göras. Bara det att jag kommit på att det känns jobbigt i gashanden när man kört länge. Anledningen till detta är gissningsvis returfjädern till gasen som faktiskt är ganska stark.
Jag gjorde en 2-centimeters ögla av lite kraftigare snöre och satte mellan gasfjädern och kroken den suttit fäst i.
Verkar lovande!Jooh
Maila om de e nåt.

Till huvudsidan